Baza wiedzy

Co z tą kranówką?

kranik Pić czy nie pić wodę z kranu, oto jest pytanie. Niezależnie od tego, czy mieszkasz na wsi, czy w dużym mieście, będzie tak samo zdrowa, gdy przepuścisz ją przez filtr!

Woda, która płynie w twoim kranie spełnia restrykcyjne normy Unii Europejskiej, dlatego – o czym nie wszyscy wiedzą – czasem niczym nie ustępuje tej butelkowanej, dostępnej na sklepowych półkach. Zanim jednak woda trafi do twojego kranu, przemierza setki kilometrów rur ze stali, ołowiu czy PCV, uzbrajana jest także w mało smaczną „tarczę” w postaci chloru, zabezpieczającą przed rozwojem bakterii. To zdecydowanie pogarsza jej zapach i smak oraz jest uzasadnionym powodem, dla którego nie mamy ochoty pić jej prosto z kranu, choć jest dużo tańsza. Na szczęście istnieje sposób, by kranówka szybko powróciła do stanu sprzed długiej „podróży”. Oczyszczenie wody z zanieczyszczeń i chloru jest szybkie, tanie i ekologiczne. Służą do tego specjalne dzbanki filtrujące, jednak kluczem jest przede wszystkim pozbycie się stereotypowego myślenia i nieuzasadnionych uprzedzeń do filtrowania wody kranowej.
1_pokrywa 2_siateczka 3_zywica wegiel dolna_pokrywa
dzbanek_sklad_filtra

WYBIERZ ODPOWIEDNI DZBANEK

Na rynku jest ogromny wybór dzbanków: o różnych pojemnościach, w rozmaitych kolorach i designie. To, na co jednak należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze, to wymienny wkład filtrujący, który oczyszcza wodę. Sprawdź, czy serce filtra, czyli zasyp filtrujący, dostosowany jest do jakości polskiej wody wodociągowej. Dafi produkuje wkłady filtrujące, których zasyp składa się z aktywowanego węgla i żywicy jonowymiennej. Węgiel działa jak gąbka – absorbuje m.in. chlor i jego pochodne, detergenty czy pestycydy. Usuwa z wody nieprzyjemny zapach i poprawia jej smak. Dafi dodatkowo impregnuje węgiel srebrem – zabezpiecza to wnętrze wkładu przed rozwojem drobnoustrojów. Żywica zaś usuwa metale ciężkie (np. ołów, rtęć, kadm), nadmiar soli powodujących twardość wody, która jest przyczyną osadzania się kamienia w urządzeniach AGD.

POSTAW NA BEZPIECZEŃSTWO

para Bezpieczeństro jest dla marki Dafi jednym z najważniejszych aspektów, na które zwraca uwagę podczas testów wyrobów gotowych. Kilkustopniowy system kontroli jakości, w tym laboratoryjny, pozwala zaopatrywać rynek w produkty zdobywające zaufanie i wiarygodność coraz szerszej grupy odbiorców. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, iż dzbanki filtrujące Dafi oraz wymienne filtry Dafi podlegają normom unijnym. Nadzorowane sa przez odpowiednie, powołane ku temu organy. Materiały, z których wyukonywane są dzbanki, posiadają wszystkie niezbędne atesty (PZH, oraz pozytywną Opinię Instytutu Matki i Dziecka) dopuszczające do kontaktu z żywnością.

WIĘCEJ NIŻ WODA

magnez_filtr Nowością są wkłady funkcyjne, które nie tylko oczyszczają wodę, ale również dodatkowo wzbogacają ją w pożądane dla organizmu pierwiastki. Marka Dafi opracowała filtry magnezowe. Magnez dostarczany z wodą jest dobrze przyswajalny i stanowi doskonałe uzupełnienie zróżnicowanej diety! Picie takiej wody z kranu jest przyjemne i bardzo zdrowe. Co więcej, pozwala ci naprawdę wiele zaoszczędzić i nie chodzi tu tylko o pieniądze, ale również o czas tracony w kolejkach po zgrzewki wody butelkowanej, na których magazynowanie brakuje miejsca w twoim domu. Korzystając z dzbanka Dafi, uzyskasz 200 litrów wody za jedyne kilkanaście złotych – dokładnie tyle, ile kosztuje wymienny co miesiąc wkład filtrujący. atesty

Chroń środowisko

astra_wlew Ograniczając kupowanie wody butelkowanej, znacząco zmniejszasz ilość odpadów PET – statystyczna czteroosobowa rodzina wykorzystuje ok. 100 butelek miesięcznie, a każda z nich rozkłada się ponad 100 lat. Zmień nawyki – to się opłaca!